Vaniljpannacotta med turkisk peppar och hallon
I helgen fick jag inspiration att göra en vaniljpannacotta med hallon och lakritstäcke efter att ha sett hallon-lakritsskallarna i hyllan till lösviktsgodiset. Eftersom att turkisk peppar är min favorit lakrits var det en självklarhet att jag använde denna starkare godissort i min pannacotta.
Desserten fick väldigt bra betyg av övriga familjemedlemmar och kommer garanterat att göras flera gånger.
Man kan inte säga nej till hallon och lakrits tillsammans, vilken fantastisk kombination.
4-5 portioner
Vaniljpannacotta
4 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
0,5 dl socker
2 gelantinblad
Lägg gelantinbladen i blöt i ca 5 min
Skär vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna
Koka sedan upp grädden med vaniljstången, fröna och sockret
Tillsätt sedan gelantinbladen i gräddblandnigen under omrörning
Ta upp vaniljstängerna och häll sedan upp pannacottan i 4 dessertglass, eller i flera mindre glas om du så vill
Ställ sedan desserten på kylning tills den har stelnat
Lakritstäcke
1/2 påse med turkisk peppar
2 dl vatten
2 gelantinblad
Lägg gelantinbladen i blöt i ca 5 min
Krossa lakritsen i t.e.x en mortel
Koka upp vattnet
Tillsätt sedan lakritsen och låt den lösas upp i vattnet under omrörning
Tillsätt gelantninbladen och rör om
Låt svalna i några minuter
Häll sedan lakritsblandningen över vaniljpannacottorna
Ställ in i kylskåpet tills lakritstäcket har stelnat
Hallontäcke
2 dl tinade hallon
1,5 dl vatten
4 msk socker
2 gelantinblad
Lägg gelantinbladen i blöt i ca 5 min
Koka upp hallonen med vattnet och sockret tills hallonen har blivit mos
Häll sedan över allt från kastrullen ner till en sill med en skål under, så du endast få hallonsaften
Rör sedan ner gelantinbladen i skålen med den varma hallonsaften
Låt svalna
Ta ut pannacottan från kylskåpet och häll sedan över hallonsaften över lakritstäcket
Ställ in pannacottorna i kylskåpet tills hallontäcket har stelnat
Färdig att serveras :D :D :D :D
Lycka till!